Jeu-de-Boule

Jeu-de-Boule

Jeu de Boule of Petanque is een “balsport”.
Petanque is een variant van een typisch balspel dat in zijn vroegste vorm reeds bij de oude Grieken gespeeld werd. Daar werd het echter nog beoefend als een krachtspel. De Romeinen hebben er later meer een behendigheidsspel van gemaakt ongeveer in de vorm zoals we het nu nog kennen. Ook in de middeleeuwen bleven petanque en andere balspelen erg populair, maar daarna verslapte de interesse ervoor met uitzondering van bepaalde streken zoals de Franse Provence.
De huidige vorm ontstond in 1907 in La Ciotat nabij Marseille. Ten behoeve van een oude man, Jules Lenoir, die door reumatiek geen aanloop meer kon nemen, werden de spelregels aangepast. De werper moest op zijn plaats blijven, en dat werd afgedwongen door een cirkel rond hem te trekken. Pétanque heeft daardoor de reputatie van “oudemannensport” gekregen.
Vanaf de Tweede Wereldoorlog is het petanque begonnen aan een indrukwekkende opmars die eerst geheel Frankrijk overspoelde maar al spoedig ook andere Europese landen en zelfs daarbuiten. De Féderation Française de Pétanque et Jeu Provançal werd in 1942 opgericht, en in 1958 zag de Fédération Internationale de Pétanque et Jeu Provençal het daglicht. De vele toeristen die met het petanque kennismaken in Frankrijk worden er blijkbaar zo door gegrepen, dat ze het in hun eigen streken gaan importeren. Momenteel wordt petanque gespeeld in Zuid- en West-Europa, Noord-Afrika, Madagascar, de VS, Canada en zelfs tot in Thailand en Japan toe.

Mijn belangstelling voor Petanque is begonnen tijdens vakanties op campings in Frankrijk. Daar heb ik vaak en soms langdurig staan kijken als er gespeeld werd. Zowel op de camping, op aangelegde banen maar ook gewoon op het onverharde pad, maar ook op dorpspleinen. Waar je ook komt in Frankrijk, in het noorden, in het zuiden, in het oosten of het westen, op elk dorpsplein wordt Petanque gespeeld.
Jeu de Boule of Petanque heeft uitgebreide spelregels, om ze in te zien, klik hier.

Zelf speelde ik wel eens, als mijn zwager en schoonzus toevallig op dezelfde camping waren. Op de camping in de Ardeche,  “Beau Rivage“, waar we de laatste vijf jaar kamperen, wordt druk en intensief gespeeld. De eerste jaren was ik vooral toeschouwer, tot ik uitdrukkelijk werd uitgenodigd om mee te spelen. Dat ging onverwachts erg goed. Zelfs zo goed, dat ik tijdens een toernooi – samen met Jan de Neer – de eerste prijs won en daarmee dus kampioen werd.

Na deze ervaring besloot ik – terug in Nederland – me aan te sluiten bij een vereniging en na enig zoeken vond ik in Uithoorn een Vereniging: Boule Union Thamen (BUT). Daar heb ik me aangemeld en op woensdag 25 november 2015 heb ik mijn eerste partijtjes gespeeld. Sinds die tijd speel ik elke woensdag enkele partijtjes en doe ik mee aan alle clubtoernooien.

Clubtournooien
Op zondag 20 december 2015 heb ik mijn eerste clubtournooi gespeeld, het jaarlijkse Slottournooi met na afloop een gezamenlijke maaltijd.
Daarna heb ik aan ongeveer alle tournooien deelgenomen binnen de vereniging, zoals het Valentijnstournooi, Openingstournooi, Paastournooi, Herfsttournooi, Surprisetournooi en het Slottournooi.

Verder speel ik elke woensdagmiddag enkele onderlinge partijtjes op de banen van de vereniging aan de Vuurlijn in De Kwakel/Uithoorn, samen met zo’n 10 tot 20 verenigingsleden.

Clubkampioenschap 2017
Tijdens de clubkampioenschappen op 13 augustus 2017 werd ik – samen met en dankzij Jos de Zwartderde. In de halve finale verloren we van de uiteindelijke winnaars van het tournooi.

Marja de Ru

Valentijnstournooi 2019
Tijdens het jaarlijkse Valentijnstournooi – op zondag 10 februari 2019 – speelde ik met mijn “vaste” maatje Marja de Ru dit doubletten-tournooi.
Drie partijen moesten gespeeld worden. Weliswaar tussen de buien door, maar zonder één druppel tijdens de wedstrijden. Marja en ik wonnen alle drie de partijen: 13-6, 13-7 en 13-11 en waren daarmee de winnaars van dit clubtournooi.

Jokercompetitie
De vereniging organiseert ook jaarlijks van maart tot oktober op elke eerste en tweede dinsdagavond van de maand een zogenaamde “Joker-competitie”. Tijdens de speel-avonden worden twee partijen gespeeld met een partner die door loting bekend wordt. Niet de winst- of verliespartijen zijn bepalend, maar het aantal gescoorde punten per partij. Als men één of maximaal  twee avonden verhinderd is, kan daarvoor de volgende keer een “joker” ingezet worden, waardoor de punten uit die partij verdubbeld worden. Bij een goede score is dat gunstig, maar bij een slechte score nadelig.In de Jokercompetitie van 2016 werd ik 12de in de eindrangschikking. De Jokercompetitie 2017 is intussen ook beëindigd, met een 11e plaats voor mij. Voor de einduitslag, klik hier.

Voor de activiteiten van Boule Union Thamen (BUT) in 2018 klik hier.

Nationale Petanque Competitie (NPC)
Tijdens het seizoen 1916-1917 speelde ik mee in het team BUT 2 in de Nationale Petanque Competitie (NPC). Het team BUT 2 speelde in deze competitie niet zo geweldig. Met slechts één gelijkspel en verder uitsluitend verloren wedstrijden werden we allerlaatste.

Deze Nationale Petanque Competitie startte in oktober 2017 voor het 2017-2018 . Tijdens dit seizoen 2017-2018 heeft de vereniging drie teams ingeschreven, ik speel in BUT 2,
samen met

Nel Bloemers
Hein Bloemers,
Marja de Ru,
Eef Krijtenburg
Angèle Smit

Mijn vaste partner in de doubletten-wedstrijden is Marja de Ru, waar ik erg blij en tevreden mee ben. Ons team was echter niet erg succesvol. Slechts één wedstrijd werd gewonnen en wel onze eerste thuiswedstrijd tegen team 3 van BUT, daarnaast zagen we kans om nog twee keer gelijk te spelen.
Voor de standen in deze competitie klik hier.

NPC-competitie 2018-2019

In de maand mei 2018 heeft de vereniging BUT opnieuw 3 teams ingeschreven voor de NPC 2018-2019. Later bleek dat het niet mogelijk was om met 3 complete teams deel te nemen. Team 1 bleef gehandhaafd en team 2 en 3 werden samengevoegd, in die zin dat er wel twee basisteams zijn, in de vorm van team 2A (bestaande uit 5 vaste spelers) en team 2B (bestaande uit 6 basisspelers). Daarnaast is een poule gevormd van invallers. Omdat een team uit minimaal 6 spelers moet bestaan heeft team 2A dus altijd tenminste één invaller nodig.

Team 2A bestaat uit Nel en Hein Bloemers, Eef Krijtenburg, Angèle Smit en Harry van den Dungen. De beide teams spelen om beurten een wedstrijd, hetgeen er op neerkomt dat elk team gemiddeld eenmaal in de vier weken speelt.

Hieronder per partij van BUT 2A een kort verslag. Voor een analyse van de gespeelde competitie, klik hier.

BUT 2 verliest ook de laatste NPC-wedstrijd

Vol goede moed meldde de leden van BUT 2 zich op zaterdagmorgen 6 april in Lisse voor de laatste wedstrijd in de NPC-competitie 2018-2019 tegen Les Boules Fleuris. Door winst in deze partij kon de laatste plaats op de ranglijst verlaten worden en zou er zelfs 2 plaatsen gestegen kunnen worden.
Omdat Eef nog niet voldoende hersteld was kon een beroep gedaan worden op Janny, terwijl Eef wel van haar aanwezigheid op de tribune blijk gaf.

De illusie om de mooie accommodatie in Lisse winnend te verlaten werd al in de eerste doublette-serie getemperd. Alleen de partij van Nel en Janny werd binnen gehaald met 13-12. Deze eindstand werd bereikt nadat een ruime voorsprong werd weggegeven tot 10-10, waarna na een zeer spannend en nog lang durend slot de winnende eindstand werd bereikt. De twee andere partijen gingen roemloos verloren met 2-13 en 7-13.
De triplette-partijen verliepen nog dramatischer tegen het veel sterkere team van Les Boules Fleuris, namelijk 3-13 en 5-13.
Bij deze tussenstand van 1 – 4 waren alle illusies op een overwinning definitief in rook opgegaan. Een gelijk spel zou het hoogst haalbare worden, maar ook de hoop daarop ging snel voorbij nadat twee van de drie doublette-partijen in een zeer kort tijdsbestek verloren gingen met 2-13 en 5-13. Opnieuw greep het team Nel en Janny de mogelijkheid om de nederlaag nog enigszins te verzachten door in een kort en krachtige partij de winst naar zich toe te halen met een 13-6 eindstand.
Ondanks deze 2-6 uitslag vond een stijging op de ranglijst plaats vanwege een verlies van 0-10 door Grand Cru zodat de laatste plaats in de eindranglijst van deze NPC-competitie kon worden verlaten.

Verlies voor BUT 2 in NPC. Voor de laatste thuiswedstrijd van de NPC-competitie 2018-2019 trokken de leden van BUT 2 (A) vanuit Uithoorn, Mijdrecht en Wilnis naar de (overdekte) thuis-hal in Bodegraven.
Omdat Eef en Angèle zich (nog) niet helemaal lekker vonden, was Jos gevraagd om als invaller het team te completeren en te versterken. De bezoekende tegenstander was team 3 van JBC Nieuwerkerk dat met 6 winstpartijen, 1 verlies en 1 gelijkspel de standenlijst aanvoert.
De eerste doublette-ronde verliep dramatisch. Nel en Jos verspeelden in een aantal mènes een degelijk opgebouwde voorsprong van 10-4 naar een eindstand van 10-13. Angèle en Hein kwamen in deze eerste ronde niet verder dan 7-13 en Marja en Harry verloren deze bijzonder lange doublette-partij, waarin ze na 2 mènes al tegen een achterstand van 0-8 aan keken. De einduitslag werd toch nog 9-13.
De triplette-ronde verliep nog slechter. Na een korte partij  keken Marja, Nel en Jos tegen een eindstand van 5-13, terwijl Eef, Hein en Harry niet verder kwamen dan 3-13.
Winst en een gelijk spel zaten er toen niet meer in, maar besloten werd om in de afsluitende doublette-ronde er toch nog het beste van te maken. Dat lukte niet helemaal. Zowel Angèle en Hein als Nel en Jos moesten hun meerdere erkennen met een einduitslag van 9-13. Alleen Marja en Harry wisten de eer van het team te redden, door in opnieuw een bijzonder lange partij, heel geleidelijk naar winst toe te werken met een einduitslag van 13-7.

BUT 2A eindelijk winst: 6-2. Het tweede team van BUT (A) speelde zaterdag 16 februari thuis – in Bodegraven – tegen Grand Cru ’82. Omdat Eef nog onvoldoende hersteld was om mee te spelen – ze was er wel bij als supporter – kon een beroep gedaan worden op Jannie voor een invalbeurt. Vanwege het mooie zonnige weer werd besloten om deze wedstrijd op de buitenbanen van OSB te spelen. Jammer genoeg was niet (tijdig) geanticipeerd op het te verwachten mooie weer, zodat aan de Vuurlijn gespeeld had kunnen worden. De buitenbanen van OSB waren deze winter niet bespeeld en dus ook niet onderhouden en lagen er dus niet super bij. Desondanks wisten Nel en Jannie en Marja en Harry hun eerste doublette-partij te winnen, allebei met 13-8. Marja en Harry moesten de winst zwaar bevechten in een superlange partij, waarbij de doorbraak ontstond door een méne die met 5 punten werd gewonnen. Jammer dat Angèle en Hein hun eerste partij niet naar zich toe konden halen (4-13).
Tijdens de tweede speelronde werden beide triplette-partijen gewonnen. Angèle, Marja en Hein zelfs met 13-1. De uitslag van de andere triplette-partij met Nel, Jannie en Harry werd met 13-10 gewonnen.
De derde speelronde verliep gelijk aan de eerste speelronde met 2 gewonnen en 1 verloren partij. Marja en Harry konden hun verwachtingen uit de eerste speelronde niet waarmaken. Op een voor hen onhandige baan werd afgetekend verloren met 2-13. De andere twee partijen in de derde speelronde werden gewonnen. Nel en Jannie wonnen hun partij afgetekend met 13-4. Tijdens de andere partij – van Angèle en Hein – moest zowat na elke worp gemeten en soms weer overgemeten worden. Een keer moest zelfs de scheidsrechter (Lenie) er aan te pas komen, die constateerde dat de beide boules precies gelijk lagen, waarmee de tegenstander zich maar moeilijk kon neerleggen.
Na bijna 2 uur spelen werd deze partij gewonnen met 13-8.
Met deze winst kon BUT 2 de laatste plaats in de stand verlaten en overdragen aan Les Francophiles op basis van een beter punten-saldo.

Op zaterdag 19 januari 2019 was het weer de beurt aan BUT 2A. Deze keer weer op onze “Thuisbaan” in Bodegraven tegen JdB Hillegom.
Tijden de eerste serie doubletten verloren Angéle en Nel hun partij met 7-13 en verloren Jelle (invaller) en Hein met 8-13. Alleen de partij van Marja en Harry werd gewonnen met 13-9, na een achterstand van 0-8 die ontstond na een méne die met 5 punten verloren ging. Daarna werd geleidelijk terug gevochten tot de eindstand van 13-9 werd bereikt.
In de triplette-serie werd met 13-5- gewonnen door Angéle, Hein en Marja  en met 3-13 verloren door Jelle, nel en Harry.
Met deze tussenstand van 2 tegen 3 kon de partij nog gewonnen als de 3 partijen in de volgende doublette-serie positief zouden worden beëindigd.
Dat lukte echter niet. Weliswaar wonnen Angéle en Hein met 13-10 en Marja en Harry met 13-11, maar ging de partij van Jelle en Nel met 12-13 verloren, zodat er een gelijke eindstand ontstond van 4 tegen 4.

Op zaterdag 10 november 2018 werd de wedstrijd tussen BUT 2A en het Rotterdamse JdB Les Francophiles 3 gespeeld die uiteindelijk eindigde in een onnodig verlies van 3 tegen 5. Na een zeer snel afgewerkte partij wonnen Nel en Angéle hun eerste doublette ruim met 13 tegen 3. Voor Eef en Hein ging deze partij nipt verloren met 11 tegen 13, Marja en Harry verloren hun eerste doublette volstrekt onnodig met 12 tegen 13. Op een stand van 11 tegen lagen zij op winst met 2 boules en nog één boule te spelen door de tegenpartij. Toen echter ketste een boule uit een naastgelegen partij tegen een boule van de tegenpartij waardoor deze op punt kwam. Ook de scheidsrechter kon hier niets aan veranderen waardoor de partij toch verloren ging met 12 tegen 13.
In de triplettenpartij moesten Nel, Angéle en Harry opkijken tegen een 9 – 1 tussenstand, maar na een langdurige inhaalrace wonnen zij deze alsnog met 13 tegen 10. Voor Hein, Eef en Marja ging de triplettenpartij verloren met 9 tegen 13.
Met deze tussenstand van 2 tegen 3, waren er nog mogelijkheden om de partij naar zich toe te halen in de tweede doubletten-ronde.
In een vrij korte partij verloren Eef en Hein hun tweede doublettenpartij met 8-13. Marja en Harry kwamen in deze partij snel achter door een derde mêne waarin de tegenpartij 5 punten wisten te scoren. Stap voor stap kwamen zij echter terug en wisten hun achterstand om te buigen in een overwinning van 13 tegen 9. De langst durende partij kwam op naam van Angéle en Nel, die samen met hun tegenstanders heel langzaam naar de eindstand speelden, die uiteindelijk verloren ging met 9 tegen 13.

De tweede wedstrijd werd op zaterdag 13 oktober door team 2B gespeeld tegen De Boel de Boule. De uitslag was een verdienstelijk 4-4.
Op zaterdag 27 oktober was het weer de beurt aan team 2A tegen Grand Cru in Leidschendam. De uitslag was 6-2. Twee doubletten werden gewonnen door respectievelijk Nel en Angéle (9-13) en Marja (invalster) en Harry (12-13). De overige partijen gingen nipt verloren.

Deze competitie startte op zaterdag 29 september 2018 toen team 2A met 3 invallers speelde tegen De Spaanse Ruiter in Nieuw-Vennep. Er werd verloren met 2-6.

Zie een overzicht van de stand in de 6e divisie (6008).