Jeu-de-Boule

Jeu-de-Boule

Jeu de Boule of Petanque is een “balsport”.
Petanque is een variant van een typisch balspel dat in zijn vroegste vorm reeds bij de oude Grieken gespeeld werd. Daar werd het echter nog beoefend als een krachtspel. De Romeinen hebben er later meer een behendigheidsspel van gemaakt ongeveer in de vorm zoals we het nu nog kennen. Ook in de middeleeuwen bleven petanque en andere balspelen erg populair, maar daarna verslapte de interesse ervoor met uitzondering van bepaalde streken zoals de Franse Provence.
De huidige vorm ontstond in 1907 in La Ciotat nabij Marseille. Ten behoeve van een oude man, Jules Lenoir, die door reumatiek geen aanloop meer kon nemen, werden de spelregels aangepast. De werper moest op zijn plaats blijven, en dat werd afgedwongen door een cirkel rond hem te trekken. Pétanque heeft daardoor de reputatie van “oudemannensport” gekregen.
Vanaf de Tweede Wereldoorlog is het petanque begonnen aan een indrukwekkende opmars die eerst geheel Frankrijk overspoelde maar al spoedig ook andere Europese landen en zelfs daarbuiten. De Féderation Française de Pétanque et Jeu Provançal werd in 1942 opgericht, en in 1958 zag de Fédération Internationale de Pétanque et Jeu Provençal het daglicht. De vele toeristen die met het petanque kennismaken in Frankrijk worden er blijkbaar zo door gegrepen, dat ze het in hun eigen streken gaan importeren. Momenteel wordt petanque gespeeld in Zuid- en West-Europa, Noord-Afrika, Madagascar, de VS, Canada en zelfs tot in Thailand en Japan toe.

Mijn belangstelling voor Petanque is begonnen tijdens vakanties op campings in Frankrijk. Daar heb ik vaak en soms langdurig staan kijken als er gespeeld werd. Zowel op de camping, op aangelegde banen maar ook gewoon op het onverharde pad, maar ook op dorpspleinen. Waar je ook komt in Frankrijk, in het noorden, in het zuiden, in het oosten of het westen, op elk dorpsplein wordt Petanque gespeeld.
Jeu de Boule of Petanque heeft uitgebreide spelregels, om ze in te zien, klik hier.

Zelf speelde ik wel eens, als mijn zwager en schoonzus toevallig op dezelfde camping waren. Op de camping in de Ardeche,  “Beau Rivage“, waar we de laatste vijf jaar kamperen, wordt druk en intensief gespeeld. De eerste jaren was ik vooral toeschouwer, tot ik uitdrukkelijk werd uitgenodigd om mee te spelen. Dat ging onverwachts erg goed. Zelfs zo goed, dat ik tijdens een toernooi – samen met Jan de Neer – de eerste prijs won en daarmee dus kampioen werd.

Na deze ervaring besloot ik – terug in Nederland – me aan te sluiten bij een vereniging en na enig zoeken vond ik in Uithoorn een Vereniging: Boule Union Thamen (BUT). Daar heb ik me aangemeld en op woensdag 25 november 2015 heb ik mijn eerste partijtjes gespeeld. Sinds die tijd speel ik elke woensdag enkele partijtjes en doe ik mee aan alle clubtoernooien.

Clubtournooien
Op zondag 20 december 2015 heb ik mijn eerste clubtournooi gespeeld, het jaarlijkse Slottournooi met na afloop een gezamenlijke maaltijd.
Daarna heb ik aan ongeveer alle tournooien deelgenomen binnen de vereniging, zoals het Valentijnstournooi, Openingstournooi, Paastournooi, Herfsttournooi, Surprisetournooi en het Slottournooi.

Verder speel ik elke woensdagmiddag enkele onderlinge partijtjes op de banen van de vereniging aan de Vuurlijn in De Kwakel/Uithoorn, samen met zo’n 10 tot 20 verenigingsleden.

Tijdens de clubkampioenschappen op 13 augustus 2017 werd ik – samen met en dankzij Jos de Zwartderde.

De vereniging organiseert ook jaarlijks van maart tot oktober op elke eerste en tweede dinsdagavond van de maand een zogenaamde “Joker-competitie”. Tijdens de speel-avonden worden twee partijen gespeeld met een partner die door loting bekend wordt. Niet de winst- of verliespartijen zijn bepalend, maar het aantal gescoorde punten per partij. Als men één of maximaal  twee avonden verhinderd is, kan daarvoor de volgende keer een “joker” ingezet worden, waardoor de punten uit die partij verdubbeld worden. Bij een goede score is dat gunstig, maar bij een slechte score nadelig.In de Jokercompetitie van 2016 werd ik 12de in de eindrangschikking. De Jokercompetitie 2017 is intussen ook beëindigd, met een 11e plaats voor mij. Voor de einduitslag, klik hier.

Voor de activiteiten van Boule Union Thamen (BUT) in 2018 klik hier.

Nationale Petanque Competitie (NPC)
Tijdens het seizoen 1916-1917 speelde ik mee in het team BUT 2 in de Nationale Petanque Competitie (NPC). Het team BUT 2 speelde in deze competitie niet zo geweldig. Met slechts één gelijkspel en verder uitsluitend verloren wedstrijden werden we allerlaatste.

Deze Nationale Petanque Competitie startte in oktober 2017 voor het 2017-2018 . Tijdens dit seizoen 2017-2018 heeft de vereniging drie teams ingeschreven, ik speel in BUT 2,
samen met

Nel Bloemers
Hein Bloemers,
Marja de Ru,
Eef Krijtenburg
Angèle Smit

Mijn vaste partner in de doubletten-wedstrijden is Marja de Ru, waar ik erg blij en tevreden mee ben. Ons team was echter niet erg succesvol. Slechts één wedstrijd werd gewonnen en wel onze eerste thuiswedstrijd tegen team 3 van BUT, daarnaast zagen we kans om nog twee keer gelijk te spelen.
Voor de standen in deze competitie klik hier.

In de maand mei 2018 heeft de vereniging BUT opnieuw 3 teams ingeschreven voor de NPC 2018-2019. Later bleek dat het niet mogelijk was om met 3 complete teams deel te nemen. Team 1 bleef gehandhaafd en team 2 en 3 werden samengevoegd, in die zin dat er wel twee basisteams zijn, in de vorm van team 2A (bestaande uit 5 vaste spelers) en team 2B (bestaande uit 6 basisspelers). Daarnaast is een poule gevormd van invallers. Omdat een team uit minimaal 6 spelers moet bestaan heeft team 2A dus altijd tenminste één invaller nodig.

Team 2A bestaat uit Nel en Hein Bloemers, Eef Krijtenburg, Angèle Smit en Harry van den Dungen. De beide teams spelen om beurten een wedstrijd, hetgeen er op neerkomt dat elk team gemiddeld eenmaal in de vier weken speelt.
Deze competitie startte op zaterdag 29 september 2018 toen team 2A met 3 invallers speelde tegen De Spaanse Ruiter in Nieuw-Vennep. Er werd verloren met 2-6.
De tweede wedstrijd werd op zaterdag 13 oktober door team 2B gespeeld tegen De Boel de Boule. De uitslag was een verdienstelijk 4-4.
Op zaterdag 27 oktober was het weer de beurt aan team 2A tegen Grand Cru in Leidschendam. De uitslag was 6-2. Twee doubletten werden gewonnen door respectievelijk Nel en Angéle (9-13) en Marja (invalster) en Harry (12-13). De overige partijen gingen nipt verloren.

Op zaterdag 10 november 2018 werd de wedstrijd tussen BUT 2A en het Rotterdamse JdB Les Francophiles 3 gespeeld die uiteindelijk eindigde uiteindelijk in een onnodig verlies van 3 tegen 5.

Na een zeer snel afgewerkte partij wonnen Nel en Angéle hun eerste doublette ruim met 13 tegen 3. Voor Eef en Hein ging deze partij nipt verloren met 11 tegen 13, Marja en Harry verloren hun eerste doublette volstrekt onnodig met 12 tegen 13. Op een stand van 11 tegen lagen zij op winst met 2 boules en nog één boule te spelen door de tegenpartij. Toen echter ketste een boule uit een naastgelegen partij tegen een boule van de tegenpartij waardoor deze op punt kwam. Ook de scheidsrechter kon hier niets aan veranderen waardoor de partij toch verloren ging met 12 tegen 13.
In de triplettenpartij moesten Nel, Angéle en Harry opkijken tegen een 9 – 1 tussenstand, maar na een langdurige inhaalrace wonnen zij deze alsnog met 13 tegen 10. Voor Hein, Eef en Marja ging de triplettenpartij verloren met 9 tegen 13.
Met deze tussenstand van 2 tegen 3, waren er nog mogelijkheden om de partij naar zich toe te halen in de tweede doubletten-ronde.
In een vrij korte partij verloren Eef en Hein hun tweede doublettenpartij met 8-13. Marja en Harry kwamen in deze partij snel achter door een derde mêne waarin de tegenpartij 5 punten wisten te scoren. Stap voor stap kwamen zij echter terug en wisten hun achterstand om te buigen in een overwinning van 13 tegen 9. De langst durende partij kwam op naam van Angéle en Nel, die samen met hun tegenstanders heel langzaam naar de eindstand speelden, die uiteindelijk verloren ging met 9 tegen 13.

Zie een overzicht van de stand in de 6e divisie (6008).

 

 

 

 

 

 

Groen
Rood