Joke de Koning

Geboren te Sint-Oedenrode, op 1 april 1943, in de Eerschotsestraat, als tweede kind (van 4) van Theo de Koning en Diena van Küringen. Zij woonde slechts enkele jaren
in de Eerschotsestraat, op de hoek van de Heistraat, en verhuisde in 1947 naar de eerste nieuwbouw- woningen in Den Boskant (gemeente Sint-Oedenrode).

In Den Boskant bezocht ze de eerste klassen van de lagere school.
In 1955 kwamen er woningen beschikbaar in de toen nog nieuwe woonwijk “Het Haverland”, kort bij het centrum van Sint-Oedenrode. De familie de Koning verhuisde naar de straat “Haverland Zuid”, op nummer 38.
Later werd deze straat omgedoopt in Coeveringslaan. Na deze verhuizing werd de lagere school in het centrum bij het nonnen-klooster vervolgd en afgemaakt. Na de lagere school volgde de Huishoudschool , in eerste instantie nog in een noodhuisvesting in “Ons Huis” in de Deken van Erpstraat, eveneens naast het nonnenklooster.
Later verhuisde de Huishoudschool naar een mooi nieuw pand in de wijk Dommelrode, schuin tegenover Kasteel Henkenshage.
Daar ging de school “Mariëndael” heten.

Na de huishoudschool ging Joke solliciteren bij (toen nog) Drukkerij Van Lieshout en werd daar in 1977 aangenomen voor administratief en brocheer-werkzaamheden.
In 1979 ging de drukkerij over op de zonen Tiny en Harry van Lieshout en kreeg de naam Noord-Brabantse Speciaal Drukkerij vLz,gevestigd in de Emmausstraat te Sint-Oedenrode.

Toen in september 1967 Heidy werd geboren is Joke gestopt met haar werkzaamheden buitenshuis en weidde zich geheel aan het managen van het huishouden en het opvoeden van Heidy en later Louis.
Toen beide kinderen zover waren dat ze hele dagen naar school gingen is Joke gestart met de opleiding die destijds de “Moedermavo” werd genoemd. Een meerjarige cursus die gegeven werd in het prachtige statige huis “De Kolk”, vlak bij “De Hambrug” in Sint-Oedenrode.

Nog voordat deze cursus afgemaakt kon worden vond de verhuizing naar Bathmen plaats.
Na de verhuizing naar Bathmen heefts ze gedurende een aantal jaren de cursus “Sociaal School” van het FNV in Deventer gevolgd en ook in Deventer de cursus “Boekbinden”. Na het beëindigen van deze cursus heeft zij het boekbinden geruime tijd als hobby uitgeoefend. Daarbij bond zij jaargangen van allerlei tijdschriften, voor iedereen die daarom vroeg, keurig in leren of linnen banden. Het materiaal voor deze hobby is nog steeds aanwezig. Ook ging ze in Bathmen haar rijbewijs halen, teneinde met eigen vervoer en op eigen gelegenheid naar Sint-Oedenrode te kunnen reizen.

Na de verhuizing naar Mijdrecht heeft zij enige tijd gewerkt bij de Weidesticht, als bejaardenhelpster. In die functie had ze jarenlang de zorg over de heer en mevrouw Croon in Wilnis. Na het overlijden van eerst mevrouw Croon en later de heer Croon, is zij met dit werk gestopt. Ook omdat haar gezondheid dit niet langer toeliet.

Hierna is zij vrijwilligerswerk gaan doen bij de “Zonnebloem“. Van tijd tot tijd bezoekt zij aan haar gekoppelde leden van de “Zonnebloem” om hen een ochtend of middag gezelschap te houden.

Als hobby heeft ze daarna het bridge-spel opgepakt. Eerst met een aantal dames thuis, met name om te leren en te oefenen en daarna in clubverband in Amstelhoek en daarnaast ook nog wel in “huiskamerverband”, om beurten bij drie vriendinnen en thuis. De Bridgeclub “Amstelhoek” is intussen verhuisd naar “Het Buurtnest” in Uithoorn

Een andere hobby, en dat komt omdat zij “De Koning” heet, is het verzamelen. In dit geval verzamelen  van rozenkransen, misboeken en na de invoering van Euro, ook alle Europese euromunten!

Wilt u reageren?