Laat in het winterseizoen is er een reiger op bezoek geweest en heeft de hele vijver leeg gevist.
Op een morgen tijdens het ontbijt zagen we een grote dikke reiger op de pergola boven de vijver zitten. We hoopten maar dat hij niet zou afdalen om zijn ontbijtje uit onze vijver te halen. We hadden immers toch touwtjes over de vijver gespannen om te verminderen dat een reiger zou gaan vissen.
Toen ik na het ontbijt voor alle zekerheid naar de vijver ging kijken, bleken alle vissen verdwenen. Hoe vaak ik de volgende dagen en weken ook – op andere tijden – ging kijken, er waren echt geen vissen meer te zien.
Ik besloot dan maar te wachten tot het begin van het voorjaar, om dan de vijver grondig schoon te maken. de filters schoon te maken danwel te vernieuwen en er weer schoon helder water in te doen, om daarna uit te kijken naar nieuwe vissen.
Wat bleek bij het leeg pompen van de vijver: de niet gekleurde vissen zwommen nog keurig in het overblijvende laagje water. De reiger had hen kennelijk – net als ik – niet opgemerkt en dus laten zwemmen. Die waren dus “gered” en werden tijdelijk in schoon water in een ton bewaard, waarvan de bovenkant goed was afgeschermd.
Nadat de vijver helemaal leeg was gepompt, schoon gemaakt en met nieuw helder en zuiver water was gevuld, konden de overgebleven vissen weer terug in de vijver. Twee pompen en 2 filters zouden vervolgens het vijverwater schoon en helder moeten houden.
Via advertenties op Marktplaats konden op verschillende adressen goud-winden, goud-karpers en ook een aantal KOI-karpers opgehaald worden en daarmee de vijver verder vullen. Zodoende was er eind 2019 een met helder water en veel prachtig vissen gevulde  vijver

Begin januari 2020 hebben twee bezitters van een vijver met vijvervissen en KOI-karpers vanwege het stoppen met hun vijver, al hun vissen aangeboden om ze een goed “onderdak” te bieden. Daarmee is de vijver vol met veel vijvervissen en een groot aantal grote en kleinere KOI-karpers.