Harry van den Dungen | Mijn website

Nieuwe vijvervissen

Laat in het winterseizoen is er een reiger op bezoek geweest en heeft de hele vijver leeg gevist.
Op een morgen tijdens het ontbijt zagen we een grote dikke reiger op de pergola boven de vijver zitten. We hoopten maar dat hij niet zou afdalen om zijn ontbijtje uit onze vijver te halen. We hadden immers toch touwtjes over de vijver gespannen om te verminderen dat een reiger zou gaan vissen.
Toen ik na het ontbijt voor alle zekerheid naar de vijver ging kijken, bleken alle vissen verdwenen. Hoe vaak ik de volgende dagen en weken ook – op andere tijden – ging kijken, er waren echt geen vissen meer te zien.
Ik besloot dan maar te wachten tot het begin van het voorjaar, om dan de vijver grondig schoon te maken. de filters schoon te maken danwel te vernieuwen en er weer schoon helder water in te doen, om daarna uit te kijken naar nieuwe vissen.
Wat bleek bij het leeg pompen van de vijver: de niet gekleurde vissen zwommen nog keurig in het overblijvende laagje water. De reiger had hen kennelijk – net als ik – niet opgemerkt en dus laten zwemmen. Die waren dus “gered” en werden tijdelijk in schoon water in een ton bewaard, waarvan de bovenkant goed was afgeschermd.Lees verder

Kees overleden

Op woensdag 22 augustus 2018 is op een rustige en vredige manier mijn broer Kees overleden. In zijn eigen huis en in het bijzijn van enkele familieleden heeft hij zich overgegeven en is rustig ingeslapen, hetgeen al heel erg lang zijn vurige wens was en nog versterkt werd nu hij volledig afhankelijk werd van anderen, 24 uur per dag en 7 dagen in de week.
Kees werd de afgelopen jaren op een bijzondere manier verzorgd door de verpleging van de thuiszorg van BrabantZorg. De laatste tijd door een team onder leiding van Denise Haszing. Toen hij sinds enige weken veel last had van spontane valpartijen op zijn achterhoofd, kon en mocht hij niet meer alleen blijven. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag werd hij naar de dagopvang bij Odendael gebracht en gehaald en de rest van de tijd werd er voor gezorgd dat er iemand bij hem was tot de verpleger hem om 22.00 uur kwam verzorgen en naar bed begeleiden.
De dag vóór zijn overlijden zijn – naar zijn wens – alle broers en zusters, zwagers en schoonzusters – bij hem geweest om afscheid te nemen en een gezamenlijk een drankje te drinken.

Op zaterdag 25 augustus is Kees gecremeerd na een druk bezochte dienst in het crematorium in Uden, verzorgd door Uitvaarverzorging A. Kuis te Sint-Oedenrode.
Tijdens de crematie-dienst heb ik de volgende woorden gesproken:

Graag wens ik alle aanwezigen van harte welkom op deze afscheids-bijeenkomst.
Onze kees is overleden, na een werkzaam leven en een moeilijke oude dag.

Hij werd geboren op woensdag 13 december 1933, volgens ons moeder, op een koude winterdag met een temperatuur van min 10 graden.
Kees was eerste en oudste zoon van – toen nog – een jong gezin.
Mee helpen in de bouw had vaak een hogere prioriteit dan naar school gaan. Al voordat het einde van de leerplichtige leeftijd werd bereikt heeft hij zijn schoolopleiding beëindigd.
Toen ik 11 jaar oud was en Kees dus 21 jaar, was hij in Eindhoven met ons Mam boodschappen gaan doen en bracht hij voor mij een echte boekentas mee. Deze gaf hij mij met de woorden: “Zodat jij meer en langer naar school zult gaan dan ik”.
De gevolgen van zijn beperkte schoolopleiding is zowel zijn handicap geweest, als heel lang zijn grote geheim.
Dat maakte hem een groot deel van zijn leven van anderen afhankelijk. Desondanks heeft hij nog best veel van zijn doelstellingen kunnen bereiken.
Toen de afgelopen tien jaar ook zijn lichamelijke beperkingen hem nog meer en meer afhankelijk van anderen maakte, begon hij steeds meer en meer naar het einde te verlangen, ondanks dat hij door velen op een geweldige manier werd opgevangen en ondersteund.
Daarvoor was hij erg dankbaar, al was het voor hem moeilijk dat tot uitdrukking te brengen.

Dank u.

Lees verder

Bezoek

Soms krijg je bezoek……….

Soms hoog bezoek……….

Soms laag bezoek…………

Lees verder

Nieuwe auto

Toen op 22 januari 2018 de auto (Opel Zafira 92-XP-BH) naar de garage was voor een grote beurt en de APK-leuring, werden we door de garage-houder gebeld dat de versnellingsbak versleten was en gereviseerd zou moeten worden. De kosten daarvan zouden erg hoog zijn en de vraag of dat nog wel verantwoord zou zijn.

Na enig nadenken en rekenen werd toch maar besloten om de garagehouder te vragen uit te kijken naar een andere, nieuwere en vergelijkbare auto, die ook in staat zou moeten zijn om de caravan te trekken.

Bij een bezoek aan de garage enige tijd later, bleek dat er twee auto’s beschikbaar zouden zijn die aan de voorwaarden voldoen. De voorkeur ging uit naar de Opel Zafira Tourer 1,6 Turbo met 170 PK (5-KNV-63)  en dus een trekkracht die groter zou zijn dan onze huidige Opel. Besloten werd om deze (in Apeldoorn) op te laten halen.

Nadat op donderdag 25 januari 2018 de auto was opgehaald en bij de garage stond kon de eerste proefrit gemaakt worden. En ja hoor, een hele vooruitgang. De auto loopt lekker, bijna geruisloos, soepel schakelend. Afgesproken werd dat de auto nog 2 nieuwe banden zou krijgen en een grote afleveringsbeurt en dat hij op dinsdag 30 januari opgehaald kan worden.

Tijdens een bezoek aan Bouwmarkt Karwei in Mijdrecht op op 14 maart 2018 bleek de auto, die geparkeerd stond op de parkeerplaats, een fikse schade te hebben opgelopen, zonder aanwijzingen van de “dader”. De rechter achterportier had een grote brede en diepe kras opgelopen en de hele portier was ingedeukt. Via een aangifte bij de politie werd een beroep gedaan op het waarborgfonds. Met de verzekering en de schade-herstel-afdeling (John) van James-Mijdrecht werd de schade van € 2600,00 verder afgewikkeld. Het probleem was/is echter dat er geen nieuwe deuren beschikbaar zijn en er nog zo’n 500 deuren in bestelling zijn. Het ziet er naar uit dat pas half juli 2018 de nieuwe deur beschikbaar is.

 

Lees verder

Geheel vernieuwde website

Met ingang van 26 oktober 2017 is de geheel vernieuwde website www.harryvandendungen.nl in de “lucht”.

Professioneel vormgever Jill Vreeken heeft op een geweldige creatieve wijze de “oude” website opnieuw vorm gegeven in een ander softwareprogramma WordPress.

De geheel vernieuwde site ziet er nu weer fantastisch uit en is veel makkelijker te bewerken en te actualiseren. De teksten moeten de komende weken bijgewerkt en geactualiseerd worden, dus beoordeel deze nu nog niet, maar pas later.

Jill Vreeken zijn we heel erg dankbaar voor haar creatieve activiteiten en voor het “zweet, bloed en tranen” dat het volgens haar zelf gekost heeft om aan alle vragen en voorstellen te kunnen voldoen bij het inrichten en creëren van de website. We zijn heel erg blij en content met deze gerystylde website.

Voor het maken en vormgeven van een website bevelen we Jill Vreeken graag aan.

Lees verder

Missiehuis in Tilburg is verbouwd

Begin januari 2011 kwam een Brabants Dagblad onder mijn ogen met een artikel dat de aandacht trok.
Eigenlijk twee afzonderlijke artikelen, namelijk een artikel over verbouw-voornemens van het Missiehuis MSC in Tilburg aan de Bredaseweg, waar ik begin vijftiger jaren een tijdje (vier jaar) heb gewoond en gestudeerd en een ander artikel over de tuin van het Missiehuis, waarvoor plannen bleken te zijn om er woningbouw te plegen.
Gevraagd werd om herinneringen aan het klooster aan de redactie te mailen.
Uiteraard heb ik veel herinneringen aan die tijd en aan het klooster (Missiehuis), en dus reageerde ik op het artikel en bracht mijn verbazing daarin tot uitdrukking met betrekking tot de voornemens om de Missiehuis-tuin te bebouwen met woningen en appartementen. Wat zou er dan met het kerkhof gebeuren waar mijn Heer-oom – Pater Harrie van Oers – vanaf 1987 begraven ligt en er daarna nog andere priesters begraven zijn.
Naar aanleiding van mijn e-mail-reactie werd ik gebeld door de betreffende journalist Toine van Berkel, die inmiddels had uitgezocht wat er met het kerkhof zou gaan gebeuren en daarnaast wilde hij nog wat meer weten over mijn periode in Tilburg en over mijn Heer-oom. Deze gegevens heeft hij weer verwerkt in een kort daarna verschenen derde artikel in het Brabants Dagblad.
Kortheidshalve komt het er op neer dat alle nu nog levende MSC-missionarissen nog op het kerkhof zullen worden begraven en dat de laatste die er begraven wordt er nog 20 jaar rustig zal kunnen blijven liggen. Al met al zal het kerkhof dus nog zo’n 40 jaar blijven bestaan en een mooi plaatsje krijgen tussen de bebouwing in de tuin, die dan ook voortaan openbaar toegankelijk zal zijn.
Wat bleek echter bij mijn eerste bezoek nadat de bebouwing in de tuin klaar was: het kerkhof was hermetisch afgesloten en onbekend is waar de sleutel verkrijgbaar is.

Het is onvoorstelbaar hoeveel woningen en appartementen (inclusief de verbouwde boerderij)  er in de tuin verrezen zijn.

Tijdens de economische crisis heeft de geplande en reeds aangevangen verbouw en bouw min of meer stil gelegen.
Na de crisis is de verbouw en bouw volop gestart en bij een bezoek aan het Missiehuis in juli en september 2017, bleek dat er wel zo’n 300 woningen in de tuin gebouwd zijn. Het kerkhof is inderdaad gespaard gebleven en ligt achter hoge heggen verscholen en afgesloten met een hek. Dat overigens gesloten was.
De oude – bijna vervallen – boerderij van het Missiehuis is heel mooi gerestaureerd en volledig verbouwd tot appartementen.
Ook het hoofdgebouw is van binnen flink aangepakt. Er blijken appartementen, kleine bedrijven en een restaurant gevestigd te zijn. De verbouwing van binnen bekijken is/was helaas niet mogelijk. Wel is duidelijk te zien dat de vroegere keuken op de begane grond is omgetoverd door een mooi restaurant: “Restaurant Monarch”.

 

Lees verder

Koningendagen door de jaren heen

 

2017

Deze keer werd opnieuw gebeugeld op de overdekte baan van de Beugelvereniging De Lustige Spelers in Olland op zondag 19 februari 2017.

2016

2015

2014

2013

2012

2011
Op zondag 6 februari 2011 was het weer zo ver: “Koningendag”.
Dit keer weer zo’n beetje terug naar de basis met de “Koningendag”, namelijk naar de Vresselse Hut, waar de “Koningendag” ooit begonnen is en waar ook al eerder nog met Oma en Opa de Koning de verjaardag van een van beide werd gevierd met een wedstrijd kegelen (of bowlen?).
Na een aantal alternatieven, zoals Jeu De Boules en Beugelen, werd er weer gekegeld op de banen van De Vresselse Hut. Dit stond net als in het verleden garant voor een mooie, gezellige en boeiende familie-bijeenkomst.
Het werd op 6 februari 2011 een fantastische herhaling. Hein had weer zijn best gedaan om een en ander te regelen.
In het verleden konden we na de kegel-wedstrijd in een naast-gelegen zaal gebruik maken van de barbecue. Helaas deze was nu bezet, zodat na afloop het gezelschap zich verplaatste naar het Chinees Indisch Restaurant “Happy Garden” aan het Mgr. Bekkersplein in Sint-Oedenrode. Ook daar heeft het gezelschap opnieuw haar uitstekende best gedaan.

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004
De eerste Koningendag in dit nieuwe jaar 2004 was nog maar net geweest en de volgende stond al weer op stapel.
ALLE koningen kwamen op zondag 8 februari bij elkaar.
Deze bijeenkomst was op uitstekende wijze voorbereid en georganiseerd door …. en Hein en had voor een belangrijk deel een spel-element en voor een ander deel een ontmoetings- en eetbijeenkomst.
Het eerste deel van de bijeenkomst speelde zich af in Rooi, in het verenigingsgebouw van de Rooise Jeux de Boule-vereniging Cloeck & Moedigh, gelegen aan de Mater Lemmenstraat.
Zowel het spel Jeux de Boule (voor velen bekend van vakanties in Frankrijk) als het verenigingsgebouw, leenden zich prima voor zo’n bijeenkomst.
Via loting werden teams van 2 personen samengesteld, waarvan er twee tegen elkaar speelden en wel allemaal tegelijk, zodat alle deelnemers permanent in actie waren.
Een van de bestuursleden van de vereniging, Toon Bergen, legde de spelregels en de puntentelling uit, waarna iedereen aan de slag kon. Zowel vóór het eerste spel als tussen elke ronde in, was er een rustpauze voor de persoonlijke verzorging, rust, onderling contact en een hapje en een drankje.
Er werd bijzonder enhousiast gespeeld, met veel toewijding, intrigerende tacktiek en techniek en soms zeer verrassende en grote uitslagen.
Een enkele keer moest er zelfs de meetband aan te pas komen om de afstandverschillen te kunnen waarnemen.
Na een drietal speelrondes en evenveel pauzes, kon de stand en dus de uitslag worden opgemaakt. Al tijdens de laatste speelronde was duidelijk dat …. de onbetwiste kampioen zou worden. In drie verschillende teams had zij alles gewonnen en totaal 32 punten gescoord. … was met 23 punten tweede en Hein behaalde met 19 punten de derde plaats.
Alle drie de prijswinnaars van harte gefeliciteerd.!!!
Na afloop van deze fraaie en mooi verzorgde middag toog de hele familie richting Boskant.
Hier was in Café Ritahof een uitgebreide barbecue voorbereid en georganiseerd, met voor elk wat wils: vlees, vis en vegetarisch, met de nodige sausjes, brood, fruit en ijs na.
Ook voor de organisatie van dit tweede deel oogstte …. en Hein terecht de nodige lof. Zo te zien liet iedereen alles goed smaken, zodat na een aantal uren deze dag met vele tevreden gezichten kon worden afgesloten.
Hein en …., nogmaals van harte bedankt voor de goede organisatie en de geweldige verzorging.
Door en vanwege deze prima geslaagde dag, zal de volgende “Koningendag” ongetwijfeld weer met veel enthousiasme begroet worden, want deze traditie is nu toch wel echt gevestigd en zal ongetwijfeld verder gaam.
Jammer dat Willum en Marlena als enige verstek moesten laten gaan.

[huge_it_slider id=”2″]

 

[huge_it_slider id=”3″]

Lees verder