Nouri

NOURI

is op 18 december 2019 al 17 jaar.

Moet je zien wat dat “jongetje” in de loop der jaren is veranderd:

2011

Al de dag voordat hij jarig was, organiseerde Nouri in 2011 – dus op zaterdag 17 december – zijn kinderfeestje voor vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt en van school.
Dit keer werden de kinderen naar Speelpaleis “Lolland” gebracht, vlakbij de Ringbaan West in Tilburg.
Daar konden ze zich lekker uitleven in de diverse speel-tuigen en zich te goed doen aan de frisdrank, snacks, chips en patat.

Ook neefje Thijs uit Amsterdam was uitgenodigd voor het kinderfeestje en die kwam dus direct nadat hij zijn middagdutje had gedaan. Ook Thijs vond het een geweldig kinderfeestje.

Om 18.00 uur werden alle jongens en meisjes weer netjes bij hun ouders thuis gebracht..
Intussen was Nouri erg verwend met de vele meegebrachte cadeautjes. Vooral cadeau-bonnen, te besteden bij Speelgoedketen Bart Smit.

Op de dag van zijn verjaardag waren Oma en Opa, Ome Louis en Tante Marjolein en neefje Thijs de hele dag op visite en dus aanwezig bij het aansnijden en opeten van de verjaardagtaart, waarop een mooie foto van Nouri prijkte. Al met al een leuke feestdag, ook voor Nouri, met name vanwege opnieuw de vele cadeuatjes die hem te beurt vielen.

2010
Acht jaar oud, in groep 3.
De tijd gaat snel, zeker als je naar je klein-kinderen kijkt.
Die kleine Nouri is intussen acht jaar geworden en gaat alweer naar groep 3.
In een snel tempo leerde hij lezen, eerst nog een beetje voorzichtig, woordje voor woordje of zelfs letter voor letter en lettergreep voor lettergreep. En dan….. leest hij hij vloeiend, misschien af en toe nog een beetje haperend bij een moeilijk woord.
Rekenen is nog niet helemaal zijn ding, dat kost nog een beetje moeite, maar met veel oefenen komt dat nog wel. Eigenlijk vreemd dat er nog zoveel rekenen geleerd moet worden in dit informatie-tijdperk met z’n vele hulpmiddelen. Grote kans dat ze “straks” nog nauwelijks gebruik maken van wat ze nu leren. Maar een goede basis is nooit weg.

In oktober 2010 heeft hij al zijn tweede zwemdiploma gehaald, tijdens een “afzwemsessie” in het zwembad in Breda”. Het omgaan met de computer is al erg goed ontwikkelt bij hem. Spelletjes op de computer is een heel normale bezigheid. Tijdens zijn bezoek in de week na Kerstmis 2010 ontwikkelde hij ook al flink wat kennis met het tekstverwerkingsprogramma “Word” op de computer. Opstarten en typen van woorden en zinnen is geen probleem. Controleren op tik- of taalfouten met de “spelling-controle” is een makkie, alleen soms lastig kiezen uit de aangereikte alternatieven. Ook het vormgeven van de tekst heeft hij al flink onder de knie: kiezen uit de lettersoort, lettergrootte en letterkleur vindt hij erg eenvudig en leuk. Verder verfraait hij zijn “epistels” met foto’s en met illustraties alsof hij nooit anders deed.
Tijdens zijn verblijf hangt hij dan ook het huis vol met aanwijzingen, voorzien van pijlen en plaatjes.

2007
Nouri met 5 jaar al een echte jongen!!
Op 18 december 2007 werd dat kleine kereltje al weer 5 jaar oud.
Kort na zijn vorige verjaardag – direct na de kersvakantie is hij naar school gegaan, in groep 1. Dit keer mocht hij dus op school voor zijn verjaardag trakteren. Al weer een heel nieuwe dimensie, voor het eerst op school jarig.

Ook thuis heeft hij zijn verjaardig weer uitvoerig gevierd met verschillende grote en kleine cadeautjes. Jarig of niet, cadeautjes krijgen vindt hij prachtig en misschien het uitpakken nog wel het mooiste. Dit jaar was zijn race-baan het cadeau dat het meeste aandacht trok en waarmee hij die dag het meest en langdurig bezig was. Aan het eind van de dag was hij bezig om met een “stopwatch” te meten welke van de auto’s het meeste rondjes kon maken in een bepaalde tijd.
Ook het aansnijden van de taart met alweer 5 kaarsjes, was weer een hele gebeurtenis.

Met zijn vriendjes had hij ‘s-middags zijn verjaardig gevierd in een “speelboerderij” in Tilburg. Ook dit was een hele belevenis.

Bekijk hier een foto-ampressie van zijn vijfde verjaardag.

Vakantie 2007
Ondanks dat Nouri als vierjarige in het begin van het jaar 2007 naar school is gegaan, bleek het toch nog mogelijk om in juni enkele weken vrij te nemen om met zijn ouders naar Frankrijk te gaan.
Daar kampeerden ze samen met opa en opa op een zeer bekende camping, namelijk Camping Zamenhof in Vallon Pont d’Arc aan de Ardeche.
Tijdens deze vakantie in Frankrijk vermaakte Nouri zich geweldig. Het mooie weer, de vrijheid op de camping, het strandje en het water van de rivier de Ardeche onder handbereik etc. etc. zorgde voor een heerlijke tijd.
Tijdens zijn verblijf op de camping zorgde hij zelf voor de nodige aanspraak. Niet of eigenlijk juist niet van Nederlanders, maar van Fransen, die hij na enkele dagen in hun eigen taal aansprak met: “Bonjour”, “Au revoir”, “Deux bagette” etc. etc.

Ook de excursie naar Anduze, het reisje met de historische trein van Anduze naar St. Jean en het bezoek aan ome Hein en tante Ineke op de camping Le Pradal in Anduze vond hij geweldig.

Klik HIER voor een foto-impressie

2006
Kersmis 2006
De Kerstdagen bracht Nouri ook in 2006 in Mijdrecht door. De kerstdagen vielen dit jaar op maandag en dinsdag. Moumen moest tot maandagnacht werken en dus kwamen Nouri en Heidy alvast op maandagmiddag met de trein van Tilburg naar Utrecht. In Den Bosch hadden ze moeten overstappen naar een grote, dubbele trein en konden ze bovenin zitten. Daar kon hij alles mooi en goed zien.

Oma en Opa haalden ze in Utrecht op het perron af.
In Mijdrecht lagen de pakjes al onder de Kerstboom en Moumen zou er nog meer meebrengen uit Tilburg. Die kwam op dinsdagmorgen met de auto (en de pakjes).
Het wachten duurde voor Nouri erg lang, de rest van de maandag en een belangrijk deel van de dinsdag, terwijl de pakjes maar lagen te liggen onder die boom.

Eindelijk op dinsdagmiddag mocht hij beginnen met één pakje, een rendier. Toen langdurig poseren voor die boom en eindelijk………. dat ene grote pak waar Nouri op stond, mocht open……. Een politoiebureau en een politieauto en een helikopter van Play-Mobiel. Dus eerst bouwen, bouwen en nog een bouwen en pas daarna de andere pakjes. Tussendoor en daarna spelen, met behulp van wie zich maar wilde aandienen, met het nieuwe politiebureau, de politieauto en de politiehelikopter.

Na het spelen eerst nog een video kijken en pas dan naar bed.

Zie hier een foto-album van de Kersdagen.

Nouri wordt al weer 4 jaar
Dit jaar, in 2006 was Nouri op een maandag jarig.
Natuurlijk niet echt een geschikte dag om je verjaardag te vieren. Dus……. werd op zaterdag 16 december het kinderfeestje gevierd in een kinderspeelpaleis in Breda.
Op zondag 17 december werd zijn eigenlijke verjaardag gevierd, dus kwamen oma en opa, en Gitte en William en Sylvia, André en Youri.
Dat betekende dus weer een hele serie kadootjes, die kort nadat de taart was aangesneden werden open gemaakt. Zelfs een kadootje van Marjolein en Louis uit Thailand werd afgeleverd: een helikopter en een echte boot van Play Mobil.
Omdat hij eigenlijk op maandag 18 december pas echt jarig was, kreeg hij op die dag het eigenlijke grote kadoo – een hele mooie trein en stationsgebouw – van zijn ouders en kwamen er ook nog familieleden op bezoek, die op zondag verhinderd waren.
Dus 4 jaar oud en drie dagen feest.

Hier enkele foto’s van zijn vierde verjaardag

2005
Derde verjaardag
Op zondag 18 december 2005 werd Nouri al weer drie jaar.
Het feest begon al vroeg in de morgen, toen iedereen wakker werd gemaakt om mee naar de cadeautjes te gaan kijken. Deze lagen al in grote stapels klaar op de tafel. Het uitpakken kon dus al snel beginnen, iets dat hij ongeveer het leukste vindt van het krijgen van cadeautjes. Soms, als ze te sterk ingepakt zijn, vraagt hij hulp omdat het anders niet snel genoeg gaat..
Er waren zoveel cadeutjes verzameld dat hij langdurig bezig was met uitpakken. Soms waren de cadeautjes te “spannend” om er niet eerst mee te gaan spelen, zodat hij er later aan herinnerd moest worden, dat er nog meer uitgepakt behoorde te worden.

Toen er ‘s-middag al een heleboel visite was, werd het plechtige moment aangekondigd, dat de taart “onthuld” moest worden. Drie brandende kaarsjes, die in een keer werden uitgeblazen, waarna de taart “geprobeerd” moest worden en dat beviel goed.

Hoe meer visite er kwam hoe drukker Nouri het kreeg met uitpakken en met spelen, uitpakken en spelen, etc. etc.
Tot hij ‘s-avonds laat bijna in slaap viel en naar bed moest.
Dus op naar het volgende feestje. Het is immers zo weer kerstmis en dat betekent ongetwijfeld weer cadeautjes uitpakken. Dat wordt al een beetje zijn hobby.

Zie hier enkele foto’s van zijn derde verjaardag

In 2005 is Nouri een aantal malen “weekendjes weg” geweest. Zo was hij met de hele familie in zeeland in een bungalowpark in Hellevoetsluis, met uitstapjes naar het strand en naar Brielle.
Ook Schiermonnikoog stond in het voorjaar weer op het programma voor een midweek. In de zomer was Nouri bijna 2 weken in Zuid-Frankrijk op de camping aan de Middellandse Zee. In de maand September was hij – zoals gebruikelijk – met zijn ouders enkele weken op vakantie. Dit jaar voor het eerst met het vliegtuig vanaf het “vliegtuigveld“.

Tijdens de vele logeerpartijtjes bij opa en oma in Mijdrecht, begint hij de dag met TV-kijken. De TV, de DVD en de video-recorder bedient hij eenvoudig zelf en zoekt zelf wel even uit wat hij wil zien. Tijdens het tv-kijken gaat hij rustig andere dingen doen, zoals spelen met de auto’s. Zijn grote hobby is dan files maken en botsen.

Als het zo uitkomt, maakt hij zich ook graag verdienstelijk door te helpen met afwassen. Ook wil hij zich altijd wel weer eens verstoppen, zodat opa langdurig bezig is om hem te zoeken.
In het voorjaar kwam de sneeuw te vroeg of de slee te laat. Toe na enkele “sneeuwdagen” de slee werd gezocht en gereopareerd, bleef de sneeuw weg.
Tijdens het fietsen – bij opa voorop – moeten we steevast langs de bouw en naar “De Paraplu”. Een enkele keer wordt het intussen slecht weer en moeten we schuilen.

Met Pasen kwam hij bij opa en oma paaseieren zoeken en op Koninginnedag was hij ook in Mijdrecht en bezocht met opa de “vrijmarkt”. Maar zijn grootste belangstelling ging uit naar de draaimolen.
Vanwege de verjaardag van Louis was hij mee naar Amsterdam en tijdens het feestje is hij samen met opa met de tram de stad in geweest en heeft daar vele indrukken opgedaan. Toevallig had enkele dagen tevoren de kranslegging op de Dam plaatsgevonden.
Eerder was hij al in Amsterdam om de boot van Louis en Marjolein “te water te laten”. Makkelijk manouvreerde hij het bootje door de sluis.

Samen met opa en oma bezocht hij in Amsterdam de dierentuin Artis. Jammergenoeg zonder fototoestel. Daarna nog eens om een rondvaart te maken.
Enkele keren zat hij dit jaar al in de trein. Twee keer helemaal van Tilburg naar Mijdrecht en enkele malen een “proefritje” van de Reeshof naar het centraal Station in Tilburg. Op treinen in hij dol. Tijdens het fietsen in Tilburg is het station een vaste ankerplaats, maar vooral de spoorwegovergang met de “omhoog en omlaag”, waar hij wel 10 tot 15 treinen wil zien voorbij komen. Ook tijdens onze bezoekjes aan de kinderboerderij “De zeven Gijtjes” kan hij de trein horen en zien als hij in de graafmachine of op de traktor zit of op het paard. Even daarna gaat hij weer lekker thuis verder in zijn eigen speelhoek.
Intussen wordt hij steeds “wijzer” en spraakzamer en is in nog geen jaar tijd erg veel veranderd en lijkt al een flink kereltje als hij er eens goed voor gaat staan.

2004
Kerstmis 2004

Tijdens de Kerstdagen in 2004 was Nouri met zijn ouders enkele dagen bij oma en opa in Mijdrecht.
In de namiddag van de tweede kerstdag werden de cadeautjes uitgepakt. Ook Marjolein en Louis waren bij die gelegenheid uit Amsterdam overgekomen.
Het uitpakken van cadeautjes had Nouri – zo kort na zijn tweede verjaardag – inmidels tot zijn specialiteit gemaakt. Niet alleen zijn eigen cadeautjes pakte hij met het grootste gemak uit, maar ook die van alle anderen. Daarmee had hij het behoorlijk druk en daarnaast moest hij ook nog de cadeautjes onder de kerstboom uithalen en aan de juiste persoon aanreiken.

Tweede verjaardag
Op zaterdag 18 december 2004 was het kereltje al weer jarig. Nu werd hij al 2 jaar. Al enkele dagen tevoren had hij geleerd om op de vraag: “Hoe oud wordt Nouri?” Keurig te antwoorden met: “Twee jaar”.

Toen hij ‘s-morgens wakker werd stond op de plaats waar eerst zijn “box” stond een hele hoge stapel met ingepakte cadeautjes. Het uitpakken vond hij een prachtige bezigheid, alhoewel hij wel van tijd tot tijd de hulp van opa inriep om te helpen.
Na het uitpakken van een nieuwe caravan, moest en zou eerst de daarbij behorende trek-auto gezocht en gevonden worden. Bij een caravan hoort immers een trekauto.
Toen de vraag gesteld werd, waar zijn “box” was, keek hij vreemd om zich heen. Hij had ze nog niet gemist en ging ze meteen zoeken.
Na zijn middagdutje, toen er al wat meer visite was, begon het “feest” van de taart en het uitblazen van de 2 kaarsjes. De hele dag kon er opnieuw “uitgepakt” worden, een karweitje dat hij op het laatst al aardag onder de knie had.
Tussendoor kon en moest hij ook nog spelen met zijn speelgoed. De grote nieuwe tractor, de mooie (echte) boormachine en de kleine nieuwe caravan en ook zijn nieuwe kruiwagen waren daarbij vooral favorie.

 

Klik hier om in de foto-album naar enkele foto’s te kijken die zijn gemaakt op zijn de tweede verjaardag.

Oktober-november 2004
In de maanden oktober en november is Nouri verder gegaan met het ontwikkelen van zijn stemgeluid. Hij zegt alles na. Opletten dus wat je zegt. Zeker het laatste woord van je zin zal hij herhalen.
Naast handen en voeten gebruikt hij meer en meer zijn taal om je duidelijk te maken wat hij wil en waaraan hij behoefte heeft.
Ook telefoneren gaat hem goed af. Vanwege zijn belangstelling voor techniek en met name voor knopjes en lampjes, heeft hij geen hulp nodig om naar oma en opa te bellen. Als die er niet zijn spreekt hij de voicemail gewoon in en eventueel opnieuw.

Renesse/Villecroze
In de maanden augustus en september is Nouri opnieuw op “vakantie” geweest. medio augustus kampeerde hij enkele dagen bij opa en oma op Camping Bona Fide in Renesse. Mooi weer, zodat hij enkele malen naar het strand kon, waar hij zich prima vermaakte met het grote water, maar vooral ook met de gote zandbak.

Medio september is hij een week met zijn ouders in een landhuis geweest in Villecroze in de Provence in Zuid Frankrijk. Terwijl in Nederland de eerste tekenen van de aankomende herfst zichtbaar en voelbaar werden, kon men zich daar nog koesteren in zomerse temperaturen.
Maar goed dat het huis een eigen zwembad had. Ook een dag meer bracht een heerlijke verpozing.
Ook opa en oma van den Dungen zijn een week op bezoek geweest. De hele familie heeft zich prima vermaakt.

Eerste treinreis
Na zijn vele confrontaties met de trein op de camping in Frankrijk, heeft hij zelf ook een treinreisje gemaakt, om de trein ook eens van binnen te kunnen bekijken. Na enige minuten wachten op de trein op Station Reeshof, maakte hij een retourtocht naar het station Tilburg Centraal. Wat hij daar aan treinen zag………. en aan nieuwe indrukken opdeed…..!!

Vakantie 2004
Jawel hoor, lopen is inmiddels geen enkel probleem. Kijken waar hij loopt lukt niet altijd, zeker niet als je altijd zulke haast hebt en zo snel wilt lopen. Rondslingerend speelgoed of een deur-dorpel kan dan erg vervelend zijn. In de maanden juni en juli is het praten fors toegenomen. Steeds meer woorden gaat hij daarbij gebruiken. Zowel bestaande woorden als zelf verzonnen woorden. Alles zegt hij na. Tijdens de vakantie in Frankrijk sprak hij zelfs enkele woordjes frans: Bon Jour, la Lune, Au revoir.

In juli is Nouri met zijn ouders zo’n 10 dagen in Frankrijk geweest. Hij campeerde daar in een tent, op dezelfde camping als opa en oma in Die, Drôme. Mede gelet op het mooie weer en de ongeëvenaarde vrijheid, heeft hij zich buitengewoon vermaakt. Door zijn gedrag en vriendelijkheid was hij de vriend van de campingbaas en van alle campingasten. Nieuwe fenomenen die hij daar ontdekte waren de trein, die enkele keren per dag de camping op zo’n 20 meter passeerde en de omhoog-omlaag. Dat is de hefboom bij de entree van de camping. Een stukje moderne techniek, die hij de gehele dag wel wilde bestuderen. Hij voorspeldde feilloos dat de slagboom omhoog zou gaan als er een auto aankwam en ook dat hij daarna weer omlaag zou gaan.
Omdat de toegang naar de camping onder een kleine tunnel leidde, kent hij nu ook het galmend geluid dat je onder zo’n tunnel kunt maken. Daar en nu ook bij elke andere tunnels roept hij al bij voorbaat: “OE-AA”.
Stenen gooien in het water van de rivier De Drôme, is tijdens het verblijf daar ook zijn hobby geworden. Hoe groter de plons, hoe groter de lol. Bij gebrek aan een rivier of ander water is steentjes gooien desondanks een hobby gebleven.
Ook het zwembad van de camping had een goede klant aan hem. Zowel van het eigen peuterbadje als van het grotere bad werd veelvuldig gebruik gemaakt.

Van de gelegenheid gebruik makend hebben we – met Nouri – een bezoek gebracht aan Alp d’Huez en Bourg d’ Oisans en alle beroemde plekjes die daar bestaan, zoals: bocht 14, bocht 7, bocht 9 en de Camping van “Het Boerke”.

2003
Eerste verjaardag
Op 18 december 2003 werd hij al weer één jaar oud. Uiteraard was ook de gebruikelijke taart, met één kaarsje daarbij aanwezig. Ook ontving hij die dag veel bezoek en de nodige cadeautjes……… En, kort daarna was het al weer Kerstmis met opnieuw veel cadeatjes.

Ondanks dat hij al een jaar oud is, loopt hij (nog) niet. Ja, rond de tafel of waar dan ook zolang hij zich kan vast houden. Vervolgens kruipt hij verder op handen en voeten van de tafel naar de stoel, naar het bureau en het liefst naar de trap.
Praten? Ja, maar dan moet je weten wat hij bedoelt……. Herkenbare woorden: Uiteraard Papa en Mama en poes of maauw. Daag en houdoe. Maar ook nana (eten) en la (klok) en daarnaast nog heel veel andere woorden, waarvan alleen hij de betekenis weet.
Van tijd tot tijd levert hij een “gevecht” met de poes Bolly, heetgeen begint met aaien en knijpen en op zijn rug en poten zitten, tot de poes er genoeg van heeft. De ene keer loopt Bolly hard weg…… maar soms, geeft ie een veeg met zijn poot. Tot nog toe is het schrikken (gelukkig) nog ernstiger dan de (lichte) verwondingen.

Ongetwijfeld beleven we de komende periode nog veel meer…….
hij is begonnen met zijn eerste schreden op zijn levenspad
binnenkort gaat hij ongetwijfeld nog veel beter praten…….. ook via de telefoon??

Eerste levensjaar
Gedurende zijn eerste levensjaar heeft hij al van alles meegemaakt: hij kreeg zijn eerste tandjes, en al snel de tweede, derde en de volgende; hij ging voor korte vakanties naar Schiermonnikoog, naar de Eemhof, naar Makkum. Voor een wat langere vakantie naar Vaison la Romain in de Provence in Frankrijk, op Camping du Theatre Romaine.
Hij bracht weekendjes door in Mijdrecht en in Amsterdam. Hij bezocht zijn familie in Tilburg, Mijdrecht, Amsterdam, Sint-Oedenrode.
Hij bezocht de bruiloft van Maryse en Derk in Den Haag.
Hij ging naar de kindercreche, of eigenlijk naar de oppasmoeder.

Na zo’n maand of 10 ging hij eerst de “tijgersluipgang” leren, maar al na enkele weken wisselde hij die in voor het echte kruipen.

2002
Geboren
Op woensdag 18 december 2002 is hij geboren.
Zijn naam is Nouri.
De (eerste) zoon van Moumen Chahid en Heidy van den Dungen.

Gelet op de planning en de voorspellingen, werd hij tussen 26 december en 3 januari a.s. verwacht. Maar……. het ventje kon en wilde zo lang niet wachten en kondigde zich al in de nacht van dinsdag 17 december op woensdag 18 december aan.
De tijd om alles tot in de laatste puntjes voor te bereiden en naar het “bevallings-hotel” tegaan had hij of gunde hij zich zelf en zijn ouders niet. Geen poespas, hij wilde gewoon thuis ter wereld gebracht worden en zorgde er voor dat hij nog vóór 08.00 uur het levenslicht zag. Een gezonde rondbollige baby van 7,5 pond en zo’n 52 cm groot.
Vanwege een eenvoudige complicatie, moest de hele familie toch nog snel naar het ziekenhuis voor een medische ingreep, die het noodzakelijk maakte dat zowel Heidy als Nouri één nacht in het ziekenhuis verbleven.