Hieronder een aantal korte “Ingezonden Brieven” voor deze rubriek in De Volkskrant. De Volkskrant publiceert deze echter nooit. Dan maar hier.

Uitsluiten

Vrijwel dagelijks horen we ergens de vraag stellen aan de lijsttrekker van de VVD Dilan Yesilgöz: “Sluit u de PVV van Wilders niet uit?“
Haar antwoord is dan steevast: “Wij sluiten geen kiezers uit”. Zou zij nog steeds niet door hebben dat alleen politieke partijen en kandidaat Kamerleden aan de verkiezingen mee doen…….. maar geen “kiezers”.

Harry van den Dungen,
Mijdrecht.

Interviews

In de rubriek “De week van de hoofdredacteur” (zaterdag 28-10, pagina 23) viel mij één zin in het bijzonder op: “In een gezonde democratie is elke burger nieuwsgierig naar de menig van de ander.” Naar de mening van de in het artikel aangehaalde politici Baudet en Eerdmans ben ik echt helemaal niet geïnteresseerd. Bovendien zijn hun opvattingen zó voorspelbaar.

Harry van den Dungen,
Mijdrecht

Kiesdrempel

In een artikel in “Opinie & Debat” (19 okt.), noemt Lambèr Royakkers een aantal voor- en nadelen op van een Kierdrempel van bijvoorbeeld 5% bij de Tweede Kamerverkiezingen.
Een belangrijk gevolg van zo’n Kiesdrempel, waardoor tevens een flink aantal nadelen worden opgelost, wordt in zijn artikel niet genoemd: een groot aantal partijen zullen als gevolg van zo’n Kiesdrempel ongetwijfeld gaan fuseren. PvdA, GL, SP, D66, PvdD, Bij1, Denk en Volt zouden makkelijk kunnen opgaan in één Progressieve Partij (PP).
De – nu nog – onderlinge overeenkomsten en verschillen die tot nu in het Parlement aan de orde komen, zullen dan intern in de Partij (PP) recht gestreken worden.
Ik kijk er naar uit!!

Harry van den Dungen
Mijdrecht.

Vluchtelingen

Tijdens mijn gymnasium-opleiding in Tilburg vanaf 1952 werd door mijn docenten keer op keer de opvatting verkondigd dat “Ontwikkelingshulp” erg belangrijk is. Bij het nalaten of geringe “ontwikkelingshulp” zou het ongetwijfeld zover komen dat “ze” het zouden komen halen. Dat zijn nu onze “vluchtelingen”.

Harry van den Dungen,

Mijdrecht.

Groep van Haga of BVNL

Als vaste kijker van het wekelijkse Mondelinge Vragenuur en De Regeling van Werkzaamheden op dinsdagmiddag in De Tweede Kamer, verbaas ik mij over het gebruik van de naam van de Groep van Haga.
De Groep van Haga is een Tweede Kamerfractie bestaande uit drie Kamerleden, die niet als zodanig gekozen zijn, maar een afscheiding is van de Fractie Forum voor Democratie. Omdat ze zijn afgescheiden van een andere fractie wordt de fractie genoemd naar de naam van de fractievoorzitter, dus Groep van Haga.

Omdat de groep in de toekomst politiek actief wil zijn onder de naam BVNL gebruikt Van Haga de naam BVNL, maar de Kamervoorzitter consequent Groep van Haga. Bij het vermelden of de fractie ergens voor of tegen is, meldt Van Haga dat BVNL – die dus niet bestaat in de Tweede Kamer – voor of tegen is. De voorzitter telt vervolgens drie stemmen bij de voor- of tegenstanders. Omdat BVNL in de Tweede Kamer niet bestaat zou de voorzitter consequent die drie stemmen niet moeten meetellen. Wellicht gaat ook Van Haga dan de juiste benaming voor zijn fractie gaan gebruiken